BOJDEUCA LUI ION CREANGA DIN IASI
Casa în care a locuit Ion Creangă, ca subchiriaş al familiei Vartic, era în Valea Plîngerii, strada Ţicăul de Sus, nr. 4, o ulicioară dosnică, "plină de noroi cînd sînt ploi mari şi îndelungate zise şi putrede iar la secetă gemea colbul pe dînsa."
În 1879, Ion Creangă a cumpărat, pe numele Ecaterinei Vartic, locul şi casa de la Maria Ştefaniu. Aici, s-a gospodărit el ca la mama acasă. În odaia din stânga şi-a făcut pat sănătos de blană de stejar, şi-a aşezat o masă oleacă boierească pentru scris, un raft pentru cărti, iar lângă vatra sobei cu horn şi-a pus o măsuţă rotundă cu trei picioare cu scăunele mici şi veselă ca la Humuleşti: străchini adânci, linguri de lemn, cofe, ceun de tuci, oale de lut în care fierb bine sarmalele. Cuptorul era pregătit pentru poale în brâu şi alivenci înecate în smântână.
De aici, din Ţicău, va merge într-o seară la Junimea, având cu el manuscrisul poveştii Soacra cu trei nurori, sau va urca dealul spre şcoliţa din Păcurari, se va opri un timp şi pe la Clubul din centru, la o discuţie aprinsă de "politicale" cu dl. Iacob Negruzzi.
Într-o seară aurie de toamnă a anului 1876, la bojdeuca din Ţicău, Creangă şi-a adus un oaspete ales, pe Bădiţa Mihai. Aplecaţi din trupuri, au intrat în casă şi s-au aşezat pe o laiţă, la olecuţă de odihnă, că vorba ceea "cade omul dintr-un copac şi tot mai sta oleacă jos". Apoi, Creangă l-a ospătat pe musafir cu "pui fript la jaratic şi dat prin mujdei de usturoi, cu sărmăluţe în foi de curechi de mărimea şi culoarea unui galben, cu plăcinte poale-n brâu înecate în smântână şi cu vin de acela care tresălta când îl torni în ulcele ca sânii de fată mare".
Eminescu a rămas încântat de acest fel de viaţă, de peisajul rustic din jurul bojdeucii unde, când se lăsa sara, coborau turme de oi, buciumul suna cu jale, apele izvorau clar din fântâne, de undeva, dinspre biserica Vulpe sau Sf. Haralambie, se auzeau toaca răsunând mai tare. Si, încetul cu încetul, Creangă şi-a dezlegat sacul cu poveşti, zicători şi snoave, iar poetul râdea cu poftă şi-l îndemna mereu să scrie. În zilele însorite, cei doi buni prieteni ieşeau prin spatele bojdeucii şi o porneau încet spre Ciric, admirând în tăcere frumuseţile Iaşului.
La Bojdeuca din Ţicău, s-a înfiinţat în 1918 primul Muzeu memorial din Romania, ca un omagiu adus celor doi mari scriitori ai neamului.
Alături de Bojdeuca, în anul 1989, la centenarul morţii scriitorului, s-a construit o nouă clădire (arh. Virgiliu Onofrei), în care se află expoziţia documentară.
Tot în curtea Bojdeucii se află şi bustul de granit al lui Ion Creangă, realizat de Iftimie Bârleanu în 1968.
În faţa Bojdeucii se află statuia lui Ion Creangă, realizată în anul 1990, de către studenţii Academiei de Arte Plastice, clasa prof. D. Caileanu. Ion Creangă este reprezentat cu faţa spre Bojdeucă, ţinând de după umeri doi copii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu