PALATUL CULTURII


    O continuare a ceea ce am început ieri..... prezint istoria unor monumente istorice din oraşul Iaşi. Un prim monument este PALATUL CULTURII....


        Curtea Domnească din Iaşi constituie un ansamblu arhitectural datat din vremea lui Alexandru cel Bun şi întins, ca o pânză, pe tot curpinsul municipiului Iaşi...
       Oraşul Iaşi a fost construit pe ruinele Curţii Domneşti, rămăşiţe aduse la lumină în timpul diverselor lucrări de modernizare. Cu toate acestea, urme şi ruine ale Curţii Domneşti mai pot fi văzute de-a lungul oraşului, Casa Dosoftei păstrându-se, chiar, integral.
      Referitor la aceasta din urmă, ce găzduieşte astăzi un muzeu dedicat literaturii române vechi, izvoarele istorice menţionează faptul că ar fi făcut parte din anexele Curţii Domneşti. Mai apoi, până în anul 1686, clădirea a găzduit tiparniţa mitropolitului Dosoftei Barilă.
    Curtea Domnească din Iaşi a funcţionat o perioadă îndelungată de timp, din prima jumătate a secolului al XV-lea până la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă în care însemnătatea administrativă şi politică a fortificaţiilor a fost completată de cea culturală, la Iaşi tipărindu-se cărţi şi documente de referinţă în istoria românilor.
    Primele investigaţii arheologice înterprinse în 1952 au demonstrat că ansamblul de fortificaţii datează din timpul domniei lui Alexandru cel Bun şi a fost amplasat pe o mai veche aşezare feudală, alături de ruinele acesteia din urmă descoperindu-se urme de locuire din perioada neolitică timpurie, din epoca Latene şi din perioada migraţiilor din secolul al XIV-lea.



      
     Curtea ocupa spaţiul pe care se află astăzi Palatul Culturii şi s-a extins în timpul lui Ştefan cel Mare (din perioada lui Ştefan cel Mare s-a mai păstrat un bastion de formă pătrată). Teoretic, Curtea Domnească ocupa în perioada sa de apogeu un traseu delimitat de: Piaţa Podu Roş, strada Sfântul Lazăr, strada Smârdan, strada Bucşinescu, bulevardul Tudor Vladimirescu, bulevardul C.A.Rosetti, şoseaua Sărărie.
     S-a încercat şi o reconstituire a formei iniţiale deţinute de ansamblu; acesta ar fi avut o formă de pentagon, cu vârful orientat spre oraş (conform studiilor de topometrie derulate în secolul al XVII-lea) şi era delimitat de ziduri cu o grosime de 1 metru la bază, temelia aflîndu-se la 1,50 metri sub nivelul solului.
     Curtea Domnească a fost ruinată şi refăcută în multiple rânduri, rămăşiţele ei împânzind solul pe care se află astăzi capitala modernă a Moldovei. În ultimii ani, s-au descoperit vechile pivniţe domneşti în rondul de la Fundaţie, în apropiere de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", dar şi locuinţe, o tăbăcărie şi sistemul de canalizare vechi, în zona Palatului Culturii, sisteme identificate în timpul lucrărilor de construcţie a Mall-ului Palas.
     Alte vestigii se situează sub pardoseala actualului Palat al Culturii (beciuri domneşti ale Curţii), dar nu fac obiectul nici unei lucrări de conservare, cel puţin nu la ora actuală. Unele demersuri subţiri de valorificare a ruinelor au fost întreprinse, în trecut, în jurul anului 1900. Dar, şi atunci, ca şi în prezent, edilii şi arhitecţii au fost seduşi mai mult de lucrările futuriste, decât de acţiunile comemorative, fie ele şi simbolice.
       Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 - 1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice.


     
     Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii este schimbată într-una culturală, devenind gazda unor importante instituții culturale din Iași.


    
    Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975). În aripa de nord-est a palatului se află sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” (1920).

Comentarii

Postări populare