PALATUL ROZNOVANU IASI
"Ziua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Astăzi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei care-i iubeşti. De aceea, nu mai aştepta, fă-o azi, întrucât, dacă ziua de mâine nu va ajunge niciodată, în mod sigur vei regreta ziua când ţi-ai făcut timp pentru un surâs, o îmbrăţişare, un sărut şi că ai fost prea ocupat ca să le conferi o ultimă dorinţă." (Gabriel Garcia Marquez)
Palatul Roznovanu, este un monument de arhitectură construit în deceniile 7 - 10 ale secolului XVIII-lea, în Iași. Clădirea a fost restaurată între anii 1830 și 1833 de către cunoscutul arhitect Gustav Freywald, cel care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași...
În ansamblu, ca arhitectură dar și prin frescele interioare și statuile ce împodobeau în 1830 exteriorul, palatul aparține stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce. Până în 1891 când este vândută statului, clădirea este reședință a familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternică și mai influentă familie din arena politică moldavă a urbei. Fiind una din cele mai importante case ale Iașului în epocă, a găzduit numeroase personalități și a fost martora unor evenimente istorice semnificative.
Palatul Roznovanu a fost construit la dorința lui Iordache Neculai Roznovanu. Inaugurat cu mare fast, la 23 aprilie 1832, era cea mai frumoasă clădire din oraș, impresionantă prin somptuozitate și prin fastul interioarelor.
Stăpânul palatului a avut 3 soții, iar ultima dintre ele, Maria (cucoana Marghioliţa), a deschis larg porțile palatului, pentru muzicieni și oameni de litere. Aici au concertat George Enescu și Haricleea Darcle. Tot aici și-a citit poeziile Mihai Eminescu, iar balurile date de cucoana Marghiolita erau renumite în regiune.
În anul 1891, Vasile Pogor a cumpărat palatul de la urmașul familiei Roznovanu, Neculai (Nunuţă) Roznovanu clădirea devenind sediul Primariei.
Între 1893-1894, construcția a fost modificată (s-a adăugat un etaj, dar s-a desființat capela), constituind pentru scurt timp reședinta familiei regale (Principele Ferdinand și Pricipesa Maria), o parte din spațiu fiind alocat autorităților locale.
În timpul Primului Război Mondial, între 1916 – 1918, Palatul Roznovanu a devenit sediul ministerelor și al conducerii politice, refugiate de la București. În 1918, în actuala sală de ședințe a Consiliului Local, s-a întrunit Consiliul de Război al României. Clădirea a fost restaurată, după ce incendiul din anul 1958 a distrus aproape complet etajul al doilea și mare parte din ornamentele de la primul nivel, unde pardoseala și coloanele de marmură conferă eleganța holului.
În deceniile 2-4 ale secolului XX, Palatul cunoaște din nou strălucirea vieții mondene de altădată, pentru ca, din 1944 să devină sediul Comitetului Orășenesc de Partid și din 1970 sediul Primăriei Iași. De atunci, în fosta sală de bal a familiei Roznovanu au loc ședințele Consiliului Local, precum și diverse festivități.
După 1990 s-au perindat prin Sala Mare a Palatului, semnificative personalități ale vieții politice românești, membrii Casei Regale, ambasadori și reprezentanți ai statelor din toate colțurile lumii.
Palatul Rosnovanu este unul dintre reperele culturale ale orașului și unul dintre cele mai cunoscute atracții ieșene.
Comentarii
Trimiteți un comentariu